Lichaamsgeoriënteerde psychosociale therapie coaching & familieopstellingen

Richard Braun - Groningen & Appelscha

 Familieopstellingen

een verhelderende en helende ervaring met betrekking tot:
foto bomen in Familieopstelling


 1. Persoonlijke levensvragen

 2. Relatie- en gezinsthema’s

 3. Werk- en inkomstenthema’s

 4. Gezondheidsthema’s (indien hier ook een psychosomatische achtergrond bij zit)

 5. Conflicten


Familieopstellingen is een methode waarmee de verborgen dynamiek van een: persoon, familie, lichaam, organisatie(werk of werkhouding) zichtbaar gemaakt kan worden. Hierdoor kunnen verstoorde (ver)houdingen of verbindingen verbeteren of herstellen.

Men is zich over het algemeen niet of nauwelijks bewust van deze dynamiek.


Wanneer


Na 10 jaar groepen begeleiden met Familieopstellingen, begeleid ik nu alleen nog op individuele basis en voor couples/partners en sta ik meer achter het systeem van individuele begeleiding met Familieopstellingen eventueel aangevuld met andere technieken.


            

Waarvoor


Bepaalde patronen die je steeds weer tegen komt in je relatie, op je werk, in je vriendenkring. Reacties, gedachten, gevoelens of (fysieke)pijnen die steeds terugkomen en die je niet goed kunt plaatsen.


voor lichamelijke pijnen die meer dan een fysieke oorspong hebben, kan door middel van Familieopstellingen in sommige gevallen antwoord verkregen worden op de psychische oorsprong van de kwaal en een bijdrage leveren tot een spoediger herstel, acceptatie en meer ontspanning. Het is geen wondermiddel, het is wel wonderlijk hoe het werkt. Voorwaarde is dat iemand open en eerlijk kan zijn naar zichzelf; naar het leven; de liefde; en de dood.

            

Hoe


Indien een vraag die iemand inbrengt voldoende draagkracht heeft om een opstelling over neer te zetten, zal de begeleider je uitnodigen om representanten te kiezen voor personen of onderwerpen die voor de vraag relevant zijn.

Door representanten voor je huidige familie of familie van herkomst in een ruimte op te stellen, ontstaat er een zichtbaar en voelbaar patroon. Soms is het voor iemand al voldoende dit beeld te zien om een vorm van heling in gang te zetten. Meestal echter wordt er met de verborgen dynamiek gewerkt. Bij Familieopstellingen wordt er gewerkt met wat de opstelling aangeeft, er wordt niet zozeer een oplossing of heling geforceerd, toch kan er vaak een kleinere of grotere stap gedaan worden naar meer stroming van het leven of de liefde.


Praktisch


Het aantal opstellingen dat neergezet kan worden is door de tijd beperkt. Niet iedereen kan altijd een eigen opstelling krijgen. Ook als je alleen uitgenodigd wordt om als representant in een opstelling te staan of simpelweg aanwezig bent als toeschouwer, geeft dat al een mogelijkheid om diepe inzichten over jezelf te ervaren. Het blijkt dat het vaak niet voor niets is, dat je juist in deze groep komt, of deze persoon representeert.

Op de Vismarkt en in De Miente begeleid ik groepen van 2 tot 8 deelnemers; op verzoek ook op andere locaties, variërend in grootte.


Individueel
foto 'alles is beweging' systemisch werk is overal


Familieopstellingwerk leent zich uitermate om er individueel mee te werken. Ik merk een groei in de vraag hiernaar, meer en meer mensen begeleid ik individueel met Familieopstellingen, mengvormen met andere methodieken en individuele trajecten. De laatste jaren begeleid ik meer mensen individueel dan in een groep. Vraag gerust naar de mogelijkheden.


Bedrijven / Instellingen      


Opstellingen kunnen gebruikt worden bij bijna elk denkbaar vraagstuk of onderwerp voor bedrijven, organisaties en instellingen. b.v. wat is de onderstroom van een vraag of probleem, wat is de nog niet opgeloste geschiedenis van een bedrijf.


Wanneer


Na 10 jaar groepen begeleiden met Familieopstellingen, begeleid ik nu alleen nog op individuele basis en voor couples/partners en sta ik meer achter het systeem van individuele begeleiding met Familieopstellingen eventueel aangevuld met andere technieken.Vragen


Mocht je vragen hebben over familieopstellingen, de werkwijze, je vraag, of iets anders neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Ook op de website kan je meer informatie vinden.


Ik ben opgeleid in Systemisch werk door Sneh Victoria Schnabel (D. / USA), Ramatheertha Dr.Robert Doetsch (D.) en Angela van Aubel (NL.).


Vaak gestelde vragen


Moet ik mijn familie meenemen?

Nee, juist niet. Er worden plaatsvervangers (in de vorm van grondankers) voor je familieleden opgesteld en ik zal wisselend op de verschillende posities staan.


Moet ik een vraag hebben om voor een opstelling te komen?

Om zelf een opstelling te hebben moet je een vraag hebben om mee te kunnen starten.


Wat voor soort vragen?

De vragen (onderwerpen) die ingebracht worden zijn héél divers, een aantal voorbeelden zijn:

  

 1. ’ik voel me niet verbonden’ of ‘ik heb het gevoel dat ik het helemaal alleen moet doen.’

  

 1. ’ik kom steeds vast te zitten in relaties en weet niet waar dat door komt.’

  

 1. ’ik maak me zorgen om mijn kinderen dat zij een zelfde pad volgen als ik heb gedaan .’

  

 1. ‘ik loop in mijn werk steeds tegen dezelfde patronen aan b.v. met collega’s of met leidinggevenden.’

  

 1. ‘ik heb chonisch een tekort aan geld, heb altijd schulden, waarom doe ik dit mezelf aan?

  

 1. ’ik wil graag weten waarom ik een conflict heb met een of meerdere familieleden, ik wens dat dit anders was.’

  

 1. ’ik heb moeite om mijn ruimte in te nemen in een groep mensen.’

  

 1. ’ik voel me niet veilig of om mijn gemak in een groep mensen.’

  

 1. ’ik heb moeite om iets vanmezelf neer te zetten, en om het af te maken.’
Heb je vragen of twijfels, neem dan gerust contact op.